Hutspot
Volgens de overlevering hebben we hutspot te danken aan de Spaanse bezetting:
Volgens de overlevering trok een kleine jongen, Cornelis Joppensz, op 3 oktober naar de Lammenschans, ruim een kilometer ten zuiden van de stadswallen. Maandenlang hadden hier Spanjaarden gebivakkeerd, maar die hadden inmiddels de benen genomen, uit angst voor het oprukkende water en de opstomende watergeuzen. In het verlaten legerkamp zou Joppensz een kookpot met wortelen, uien, vlees en pastinaken hebben aangetroffen. Dit maaltijdje werd bekend als hutspot.
Op de dinsdag-markt haalden we 20 kilo vuile bonken, 10 kilo winterwortel en 5 kilo ui.
Dat bouwden we om naar hutspot, in die hoeveelheden is het best een kunst om alles op tijd gaar te hebben. Peter begon al wat vroeger met het wassen en schillen van de bonken. Desondanks stonden we allemaal flink te beuken op het schillen en snijden van de ingrediënten. In een pan de boel garen is in dit soort hoeveelheden niet goed te doen in de korte tijd die we hebben.
Gelukkig hebben we de Rational, op het stoomprogramma gaarden we alles en maakten er vervolgens stamppot van.
Van kippenballen die we vorige week draaiden, gehakt dat over was van het Mexicaanse etentje van de KGW en extra balletjes uit de vriezer maakten we de protëine bijlage. Voor de vegetariërs waren er 3 bakjes met tofu achtergehouden door de Buurtbuik, samen met een uiensaus werd dat de vega optie.
Redelijk op tijd waren we klaar en werden de bakjes gevuld, volgende week gaan we waarschijnlijk macaroni maken, zonder pakjes- en zakjes 😃