BuurtBuik Workshop bij de Kookgroep

BuurtBuik Workshop bij de Kookgroep

Op 14 juli waren er 13 vrijwilligers van de Buurtbuik te gast in het Fort Ossenmarkt voor een workshop improviserend koken om vervolgens het resultaat daarvan gezamenlijk te nuttigen.

Het bezoek werd ontvangen met koffie en thee en geïmproviseerde ananascake, een recept dat ik ooit vond omdat ik 24 blikken ananas kreeg, en ja ook deze cake werd gemaakt van ananas uit die voorraad :)

Het recept vind je bij KGWkoken en hoewel we het recept in basis volgden was er toch wat improvisatie nodig, er was geen bakpoeder en geen yoghurt in het Fort, maar gelukkig was er wel baking soda en het zuurtje haalden we uit het ananas-sap.

Na de ontvangst en de koffie en de thee deden we een snel voorstel rondje en vertelde ik wat over koken in grotere hoeveelheden, wat voor uitdagingen je tegen komt (bijvoorbeeld: 15 kilo aardappelen koken duurt geen 20 minuten) en hoe je dingen dan kan aanpakken.

Na wat meer van deze theorie volgende er een korte demonstratie van snijden met mes en mandoline, zeker als je grote hoeveelheden moet verwerken is effectief kunnen snijden een enorme versneller.

Daarna gingen we aan de slag, in de ontvangst ruimte stonden heel veel Buurtbuik tasjes met daarin een ingredient, deze tasjes werden uitgedeeld en een ieder kreeg een tasje.

Nadat iedereen het ingredient aan de groep had getoond ontstond er een overleg over wat te maken. Een van de vegetariërs vond het grappig dat juist hij een varkenshaas toebedeeld kreeg en ging de uitdaging met plezier aan.

Andere groepjes ontstonden doordat ingrediënten bij elkaar pasten, komkommer, ijsbergsla en sperziebonen werd een salade. Melk en aardbeien een dessert en zo kwamen uiteindelijk alle ingredienten bij elkaar en ging iedereen in de keuken aan de slag.

Salade en voorgerecht (broccoli soep) werden aangekleed met naan brood uit de oven op smaak gebracht met ter plekke gemaakte bosui-olie. Vlees en garnituren werden voorbereid en rond 19:30 konden we voor de eerste keer aan tafel.

Daarna terug de keuken in om orzo, vlees en bijgerechten te maken en rond 20:45 was het tijd voor het dessert, clafoutis van aardbeien :)

Na het dessert moest er nog een klein beetje worden opgeruimd, het meeste was tijdens het werk in de keuken al gedaan. Ontzettend mooi om te zien hoe dat zonder verder overleg allemaal direct gedaan werd, er is geen moment geweest dat de keuken rommelig was en rond 21:15 was eigenlijk alles klaar.

Speciale dank aan Willem en Ben van de Kreatieve Groep die de bar regelden en hielpen waar nodig, even 6 liter olie halen? Geen probleem doet Ben even!

En uiteraard dank aan Peter Berkhout die eigenlijk min-of-meer toevallig te horen kreeg dat dit stond te gebeuren en direct aanbood om mee te helpen als tweede chef. Ideaal want zo konden we ieder een helft van de keuken overzien en iedereen voldoende aandacht geven, dat was me in mijn eentje nooit zo gelukt :)

Tenslotte ook dank aan alle deelnemers, het was leuk om te doen en hopelijk kunnen we dit in de toekomst blijven doen!

Bijna alles wat we maakten was geïmproviseerd en bereid door te doen maar voor zowel de ananas-cake als clafoutis was er een basis recept.

Deze vind je op de site van KGWkoken, de blog van de kooklessen van de Kreatieve Groep die vanaf september tot en met mei wekelijks worden gegeven.

Ananas cake
Een groot succes bij de catering van de Veluwemarathon 2022 Met deze ingredienten maak je ~16 stukjes 100 g bruine basterdsuiker100 g roomboter1 blik ananas4 eieren140 g kristalsuikermespuntje zout160 ml zonnebloemolie100 g yoghurt190 g bloem12 g bakpoeder Kook de basterdsuiker samen met de roombot…
Clafoutis
Voor 4 tot 6 personen. Een clafoutis is een nagerecht met droge of verse steenvruchten, vaak kersen maar pruim kan ook prima. Het beslag is een soort van pannenkoek beslag en rijst behoorlijk in de oven. Een slechte clafoutis smaakt naar ei en dan is het net alsof je een